21 C
Skopje
петок, јуни 5, 2020

„Уметноста на движењето“ е филозофијата на дизајнот на HUAWEI P40 Pro и неговиот Quad-curve Overflow дисплеј

Kabtel desktop

Од своето прво претставување, P сериите на HUAWEI се осврнаа кон уметничката природа на современиот човек. Комбинирајќи ја високата технологија со трендовите на современата уметност, оваа серија е уметничка по изглед и е алатка за создавање уметност со своите неверојатни камери. Дизајнерската тема на флегшип моделите од нејзиното последно издание, а особено на Huawei P40 Pro, што се продава во земјава од оваа недела, е „Уметноста на движењето“. Телото, боите и најмногу од сè уникатниот заоблен дисплеј, ја илустрираат слободата и импулсот да се движат насекаде, без ограничување. Идејата на креаторите на серијата е да рекреираат движење кое носи живот, но во исто време уредот е мазен, еластичен, нежен и моќен.


Перцепции без граници: HUAWEI Quad-curve Overflow дисплеј

Во дисплејот на Huawei P40 Pro, концептот на уметноста на движење е развиен во насока на флуидност. Како балерина која зрачи со различна елеганција и енергија при мирување или танцување. HUAWEI P40 Pro ја отелотворува чистата убавина на оваа природна суштина, трансформирајќи ја природната форма во живописен, модерен дизајн, слично како центарот Захид Хадид, проектиран од Хејдар Алијев.

Концептот на флуидност најдобро е илустриран со својствата на водата. Водата е извор на живот, продира насекаде и непречено го прави својот пат во навидум невозможни насоки, со никогаш јасно дефинирани граници. Како чаша полна со вода на пат да се истури, но запрена на површината, новиот HUAWEI Quad-curve Overflow дисплеј е малку заоблен од центарот до четирите страни на телото, вклучително и аглите. Покрај естетско пријатно уживање, овој дисплеј го збогатува извивањето со приказ на содржината. Сликата создава чувство на бесконечност и многу поголем екран.

Во споредба со дисплејот на HUAWEI P30 Pro, кој е заоблен на левата и десната страна, дисплејот на HUAWEI P40 Pro е заоблен на сите четири страни, со малку поизразена  крива од лево и десно. Кривите исчезнуваат во дизајнот за да создадат чувство за безгранично, рачно искуство. Идејата на дисплејот добро се вклопува во контролата на гестот што го нуди моделот за да обезбеди искуство од прва класа.

Заоблените агли се олицетворение на аеродинамичкиот дизајн на целото тело, што природно се комбинира со Overflow дисплејот.

Ultra Vision камера како слика во слика

Ритамот доаѓа во слоеви и пулсирања, како музика или слика. Тоа е уште едно читање на хармонијата и се рефлектира во дизајнот на новата камера Ultra Vision на P40 Pro. Дизајнот на модулот за камера, од една страна, ги следи традициите на P серијата, имено хоризонталната ориентација на логото и камерата, што потсетува на традиционалните компактни фотоапарати. Со Huawei P40 Pro, нов е all-in-one модулот на задната камера што ги вклучува сите негови компоненти. Неговата малку заоблена форма и големина се совршено избалансирани со телото на целиот паметен телефон, давајќи природно чувство за хармонија, рамнотежа и слика во слика. Големината на блокот на камерата е чекор напред од спиралата на Фибоначи, која е најхармонична и најчесто пронајдена пропорција во природата и нејзините принципи на архитектура и уметност.

Зад секој детаљ има одредено значење. Како и со обработката на скапоцени дијаманти, секој мал допир е од најголема важност. Еве неколку детали за дизајнот и производството на P40 Pro:

  • За HUAWEI P40 Pro, се користи најголемата GDM леќа во индустријата. Просторот во блокот на камерата е поделен на сенки и светла за да се потенцираат трите главни леќи, слични на ирисот што ја опкружува зеницата на окото.
  • Секоја леќа е покриена со амблематски сино-зелен филм, сјае како сафир, и дава одличен визуелен и оптички ефект во исто време.
  • HUAWEI P40 Pro+ користи интегриран „вулкански“ дизајн на задниот панел за да ја минимизира испакнатата камера, користејќи ист процес на обработка на дијаманти и специјален процес на полирање на керамика.
  • Стаклениот панел и екстремно тенкиот метал на HUAWEI P40 Pro се идеално и непречено поврзани за удобен зафат, зрачи чувство на елеганција и цврсто вклопување во раката.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •