15.8 C
Skopje
вторник, октомври 4, 2022

Amazon направи мал дрон за користење во домашни услови

Kabtel desktop

Amazon направи дрон со толку мали димензии и камера што може да се користи дома, првенствено како алармен систем кој се активира во случај на провалување. Доколку се случи провалување, дронот почнува да лета. Поврзан е со мобилен телефон на кој се емитува снимка, така што може да се види кој е провалникот.

Од Amazon тврдат дека камерната на дронот се вклучува кога дронот почнува да лета, а дотогаш е исклучена. Потенцираат и дека дронот може да се движи по однапред утврдена патека или може да се контролира во даден момент. Дронот ќе чини 250 долари и засега ќе се продава само во САД.

Одделни организации предупредуваат на можни негативни последици од користењето на ваков уред. Имено, тие сметаат дека уредот може да ја наруши приватноста на луѓето и дека овозможува контрола над луѓето.

(N1)

(фото: Pikrepo)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!