Стартап Клуб Скопје предводник на #СтартапРеволуцијата во Македонија 

- Advertisement -

Под слоганот “Стартапи градат стартапи”, Стартап Клуб Скопје го лансираше првиот повик за Инкубаторската програма #ИмамИдеја.

Од самото отварање на повикот 6 ноември до 15 јануари, пристинаа над 150 бизнис идеи од областа на образование, медицина, технологија, архитектура, e – commerce, угостителство итн. Интересот за овој повик на кој имаа можност да аплицираат поединци и тимови зборува за потенцијалот на претприемничка заедница и  поттребата од поддршка за иноваторите кои се дел од домашниот стартап екосистем.

- Advertisement -

Од пристигнатите апликации беа селектирани најдобрите 24 идеи кои присуствуваа на  настанот за предселекција: Хакатон #ИмамИдеја кој се одржа на 03.02 и 04.02 20204 година во мултифункционалниот простор на Старап Клуб Скопје. Во првиот продуктивен ден на Хакатонот, учесниците беа поттикнати да ги развиваат своите идеи со искусни ментори, а на вториот ден ги  презентираа пред судиите  за шанса да продолжат во инкубаторската програма. Средношколци од 16 години па се и до постари генерации на професори од 70+ имаа можност да пичуваат идеи пред судиите и да добијат фидбек за понатамошен развој и раст на својата идеја за услуга или продукт. Дел од менторскиот тим за време на: Хакатон #ИмамИдеја беа претставници од бизнис фелата како и основачи на успешни стартап компани тоа се:

Финалниот дел од настанот вклучуваше селекција на 12 најиновативни идеи: Agency Ticket, ExpandUps, myLife, DIA (Diabetes Intelligent Assistant), BioPrint 3D, Возикај, Onlygrow, RealWire, Tail, Publish Your Game и Common, кои беа избрани да продолжат во Инкубаторската програма #ИмамИдеја. Реализацијата на оваа интензивена и специјализирана програма е предвидена во период од три месеци, почнувајќи од втората половина на февруари до мај оваа година.

- Advertisement -

Со голема возбуда, очекуваме да ги видиме нивните проекти како се развиваат и да ги презентираат пред инвеститори, бизнис ангели, фондации и компании на финалниот настан „Ден на инвеститори“во мај.

Повикот за инкубаторската програма #ИмамИдеја е само знак дека постои голем интерес да се разбуди креативноста кај младите и постарите во креирање и иновации.  Токму затоа СтартАп Клуб Скопје ќе продолжи да креира и да биде дом и место на многу идеи во периодот што следува, со цел откривање на вистинскиот потенцијал на новата генерација на претприемачи во нашата држава.

- Advertisement -

Бидете дел од СтартАпРеволуцијата, следете не на ФБ профилот на СтартАп Клуб Скопје и инстаграм профилот.

Сподели!
- Advertisement -