Српскиот претседател Вучиќ најави летачки такси во Србија до 2027 година

- Advertisement -

Србија до 2050 година ќе троши четири пати повеќе електрична енергија отколку денес и единствениот начин да се реши тој проблем е изградба на нуклеарна електрана, изјави претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

Тој рече дека тоа ќе биде една од битните теми за кои ќе се разговара со Францускиот претседател ЕмануелМакрон. Франција е најголема нуклеарна сила во Европа, која 70% од струјата добива од нуклеарна енергија.

- Advertisement -

„Сакам да знаете дека до 2050 година че трошиме четири пати повече струја отколку денес. Немаме никаква шанса. Што и да правиме, немаме никаква шанса ако не почнеме набрзо да го решаваме тој проблем. А решавањето на тој проблем единствено е возможно со изградба на големи и мали нуклеарки“ вели Вучиќ.

Српскиот претседател најави и дека со Франција ќе се разговара за ИТ секторот, односно развој на вештачка интелигенција, гемјинг индустрија,автомобили и производство на батерии,иновации, стартапи и менаџирање со прочистителни станици за вода.Predsednik je najavio i da će se u Francuskoj razgovarati o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, gejming industriji, automobilima i proizvodnji baterija, inovacijama, startapovima i izgradnji i upra

- Advertisement -

Тој додадедека една од темите на разговорќе биде и воведувањето летачки такси возила во Србија до почетокот на Expo во 2027 година.

(Bizlife)

- Advertisement -

(фото: YouTube)

Сподели!
- Advertisement -