-3.2 C
Skopje
недела, јануари 23, 2022
Почетна Тагови отпад

Таг: отпад

Три креативни и иновативни начини за намалување на отпадот од храна

Додека во мнгоу земји во светот се уште владее глад и луѓето умираат од неухранетост, во други проблем е отпадот од храна затоа што...

90% од пластиката во светот никогаш не била рециклирана

Деведесет проценти од пластичниот отпад кој сме го создале ние луѓето од изумувањето на пластиката до денес не биле рециклирани. Во текот на изминатите...

Пакомак: Расте селектирањето на стаклениот амабалажен отпад!

Според податоците на Пакомак навиките за селекција на стаклена амбалажа од година во година покажува значаен пораст и даваат одлични резултати. Во Р.Македонија на...

Цементарница УСЈЕ инвестира во технологија за користење на алтернативно гориво!

Интервју со Наташа Бакреска, менаџер за животна средина во цементарница УСЈЕ каде што во моментов се реализира проект за примена на енергија во производниот...

“I am Trash”-луксузен парфем направен од отпад

Агенцијата Ogilvy Париз во соработка со францускиот производител на парфеми Etat Libre d’Orange креираа кампања за промоција на специјален парфем, која се потпира на раѓањето на нешто убаво...

Намалување на загубата и отпадот од храна бара време и трпеливост

Според процената на ФАО, околу една третина од целата храна произведена на глобално ниво, за човечка исхрана, се губи или фрла секоја година. Загубите и...

Отпадот во светот ќе се зголеми за 70% до 2050 година?!

Количината отпад во светот може да се зголеми за 70% во наредните три децении, проценува Светска банка. Најголема количина отпад се очекува во јужна...

Почна масовниот проект за чистење на океаните – за 5 години...

Почна проектот за чистење на океаните под надзор на непрофитната организација Ocean Cleanup.ЦЕлта на амбициозниот проект е во претстојните пет години да исчисти половина...

Системот за чистење на отпадот од океаните Ocean Cleanup е готов...

По повеќе од пет години развој, дојде моментот на вистината за проектот Ocean Cleanup Project. Членовите на тимот ги направија последните измени на првично...

НАСА бара нови идеи за справување со отпадот што го создаваат...

Американската вселенска агенција НАСА бара идеи како да се ослободи од отпад кој зад себе ќе го остават астронаутите во идните вселенски мисии. Условите...

НАЈПОПУЛАРНИ