Компанијата Sprint ќе стартува 5G мрежа во шест градови во САД до 2019 година

- Advertisement -

Компанијата Sprint најави дека до 2019 година планира да воведе 5G мрежа во шест градови во САД и тоа Атланта, Чикаго, Хјустон, Далас, Лос Анџелес и Вашингтон. Во овие градови ќе бидат поставени масивни MIMO антени кои ќе поддржуваат далеку поголема брзина на Интернет. Sprint сега користи 2х2 MIMO антени за испраќање и прием на податоци, пренесува Klix.ba.

Sprint ќе распореди вкупно 128 антени по градовите, и тоа 64 за прием и 64 за пренос на податоци. Од Sprint велат дека масивните антени ќе овозможат 10 пати поголема брзина на Интернет од сегашните LTE системи.

- Advertisement -

Новите антени треба да го олеснат реализирањето на гигабитни LTE и 5G мрежи со можност за надградбата на 5G мрежите со ажурирање на софтверот. Првите градови во кои Sprint ќе постави нови антени се Чикаго, Далас и Лос Анџелес, додека 5G мрежата во Атланта, Хјустон и во Вашингтон пристигнува кон крајот на оваа или на почетокот на идната година.

Сподели!
- Advertisement -