1.6 C
Skopje
понеделник, декември 9, 2019

Футуристичка маска за пожарникари овозможува пет пати побрзо влегување и излегување од оган

Kabtel desktop

Оваа маска со засилена реалност им овозможува на пожарникарите да гледаат и низ навистина густ чад. Во ситуации кога со обичните шлемови и заштитни очила не може да се види ништо освен чад, со маската C-Thru на компанијата Quake Technologies се гледа буквално се.

Маската со помош на засилена реалност им помага на пожарникарите да влезат и да излезат од местата каде што има пожар дури пет пати побрзо отколку со вообичаена опрема. Провидниот дисплеј со засилена реалност е поставен директно пред очите.

За разлика од принципот на кој функционираат термалните камери, кои пожарникарите мора да ги држат во рака и да застанат за да можат да видат што има, C-Thru ги обележува со осветлени рабови најбитните работи во една просторија за пожарникарите да можат брзо да ги воочат жртвите и предметите.

Исто така, маската го емитува тоа што го гледаат пожарникарите до контролен центар. Оваа технологија ќе ја редефинира иднината на пожарникарската служба.

Futuristic AR firefighter mask helps save lives

This AR mask helps firefighters get in and out of fires 5x faster

Posted by In The Know Innovation on Четврток, 04 октомври 2018

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •