25 C
Skopje
среда, октомври 16, 2019

Во Велика Британија се држат часови по математика на отворено зашто така децата учат повеќе

Kabtel golem pod glavno menu 14.10.2019

Училиштата во Велика Британија држат часови на отворено и така им помагаат на децата да учат подобро. Така наставниците повеќе уживаат во својата работа. Истражувачите ги изучуваат ефектите од одржувањето часови во паркови и шуми. Тие открија дека ако учат во природа децата се позаинтересирани, имаат подобра концентрација и подобро се однесуваат.

Освен тоа, се подобрува и нивното здравје и нивната добросостојба. Научниците веќе имаат докажано дека децата учат подобро кога се чувствуваат поубаво, а престојот во природа ги прави посреќни, поздрави и покреативни. Но, децата во Велика Британија денес во просек поминуваат двојно помалку време во природа во споредба со нивните родители, а една третина од децата воопшто не играат надвор.

Иако учењето во природа не се практикува во секоја земја во светот, тоа е честа пракса во земји како Финска и во Сингапур, а во Норвешка децата во градинка во лето поминуваат 70% од училишниот ден надвор. Истражувачите велат дека за учењето во природа да биде нашироко прифатено  образовните системи треба повеќе да го ценат задоволството на децата и уживањето на училиште.

UK schools are holding maths classes outdoors and it's helping kids learn better

Nature + learning = happiness.📕 Read more: https://wef.ch/2WB4ByS

Posted by Video – World Economic Forum on Среда, 12 јуни 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •