14 C
Skopje
недела, април 11, 2021

Уште една американска компанија заинтересирана за преземање на TikTok

Kabtel desktop

Откако американската администрација и се закани на кинеската компанија ByteDance и речиси ја присили да го продаде TikTok на некоја американска компанија, Microsoft се споменуваше за најверојатен купец. Дури и од софтверскиот гигант потврдија дека преговараат за аквизицијата.

Според неофицијални информации, уште една голема технолошка компанија почна преговори со TikTok. Како што пишува Wall Street Journal, во прелиминарни преговори влезе и Twitter.

Но, изгледите Twitter да го преземе TikTok всушност се мали затоа што нема доволно собран капитал. Twitter на пазарот вреди околу 29 милијарди долари, што е речиси исто колку вредноста на TikTok на американскиот пазар.

Затоа аналитичарите се сомневаат дека Twitter моженавистина да влезе во бизнис со TikTok. Она што оди во прилог на Twitter е фактот дека полесно би добил одобрение од регулаторните тела задолжени за конкуренција на пазарот отколку Microsoft.

Но, за да дојде до аквизиција на кинеската компанија прво мора да го победи Microsoft.

(Dnevnik.hr, WSJ)

(фото: Pikist)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •