Ригите на зебрите ги одбиваат мувите

- Advertisement -

Ригите на зебрите се зашеметувачки, а изгледа дека тоа посебно важи за мувите. До тој заклучок дошле научници од Универзитеот Бристол во Калифорнија, кои на коњи ставале црно-бели прекривачи за да откријат зошто зебрите имаат риги.

Научниците открија дека инсектите многу поретко слетуваат на така „облечените“ коњи во споредба со другите и наведуваат дека тоа може да биде доаз дека ригите на зебрите им обезбедуваат заштита од мувите, кои пијат крв и шират болести.

- Advertisement -

Според нив, можно е ригите на некој начин да ги заслепуваат мувите кога ќе се приближат доволно поради ниската резолуција во која гледаат. За истражувањето најпрвин пишуваше списанието Public Library of Science.

Сподели!
- Advertisement -