На Алјаска се забележани две тешки алергиски реакции на вакцината на Рfizer

- Advertisement -


Во последните два дена на Алјаска се забележани две реакции на вакцината на Pfizeroиж и BioNTech против корона вирусот. И двајцата пациенти кои ја примиле вакцината имале потешка реакција на првата доза, додека симптомите биле поблаги кај втората доза.

Уште еден вработен во болницата пријавил отечени очи, вртоглавица и гребење на грлото 10 минути после примањето на вакцината. За неговата реакција не се смета дека е анафиилактички шок, објави регионалната болница Бартлет.

- Advertisement -

Вработениот во болницата примил антихистамини веднаш по пријавата на алергиската реакција и целосно се поравил еден час појавата на нусреакцијатал Засега е нејасно дали тој имал историја на алергиски болести или не.

Првиот случај на алергиска реакција на вакцината на Pfizer е забележан во вторникот во истата болница, а реакцијата исто така следувала 10 минути после примањето на вакцината.

- Advertisement -

Станува збор за здравствен работник кој претходно немал проблеми со алергии. Алергиската реакција кај вработениот била слична на анафилактички шок каков што претрпеле и здравстени работници во Велика Британија, кои исто така ја примиле вакцината на Pfizer.

(Zimo)

- Advertisement -

(фото: Pixnio)

Сподели!
- Advertisement -