Холандија ја доби првата велосипедска патека во светот направен од рециклиран...

0
Првата велосипедска патека во светот направена од рециклиран пластичен отпад од океаните беше пуштена во употреба во Холандија како дел од пилот-програма за слични...

Студенти од Јужна Африка направија еко тули од човечка урина

0
Иако уште не се измислени лекови за толку многу сериозни болести, научниците или оние коишто допрва треба да станат научници успеваат да пронадјат начини...

Земјата изгуби 60% од дивите животни во последните 44 години

0
Популацијата на диви животни на Земјата е намалена за 60% од 1970 до 2014 година, се наведува во најновиот извештај на Светскиот фонд за...

Жителите на Индонезија добиваат бесплатно возење со автобус во замена за...

0
Вториот по големина град во Индонезија пронајде нов начин да ги поттикне жителите да го рециклираат отпадот -  им нуди бесплатно возење со автобус...

ЕУ ја елиминира пластиката за еднократна употреба

0
Производите од пластика за еднократна упиотреба од типот на чинии, прибор за јадење, сламки или стапчиња за уши ќе бидат забранети во Европската унија....

Пивото ќе поскапи како резултат на климатските промени

0
Намалените жетви на јачменот поради климатските промени негативно ќе влијаат на индустријата за пиво во наредните децении. Јачменот е најбитен елемент од производството на...

Застрашувачки податоци – дури 90% од солта која ја јадеме содржи...

0
Според едно ново истражување на солта од морињата, од карпите и од езерата, дури 90% од солта која ја користиме во исхраната содржи микропластика....

Италија ќе ја забрани пластиката за еднократна употреба од 2020 година

0
Италија ќе ги забрани пластичните чаши, приборите за јадење, чиниите и останатите призводи за еднократна употреба од февруари 2020 година. Со најавената забрана оваа...

Овие три града ги забранија автомобилите и постигнаа неверојатни резултати

0
Многу градови во светот, особено поголемите со многу жители, имаат проблем со големото загадување на воздухот и нарушено здравје на жителите. Но, овие три...

Цемент направен со екстракти од моркови е поцврста и поеколошка варијанта...

0
Кој не сака крцкави и вкусни моркови, но дали таа цврстина на морковите може да помогне да се направи поцврст цемент и да се...