7.8 C
Skopje
вторник, март 21, 2023

Шведска почнува со производство на зелен челик

Мал град на далечниот север ќе биде првиот во светот кој комерцијално ќе произведува зелен челик. Производството на челик е заслужно за...

Од каде Европа ја добива својата енергија?

Европа се префрла на обновливи извори за генерирање електрична енергија во текот на измината деценија. Ветрот и соларната енергија се главните извори...

Модифицирано дрво е поцврсто од вистинското и го чисти СО2...

Јаглерод диоксидот е познат како главен виновник за климатските промени. Ограничувањето на емисијата на СО2 која се поврзува со производството на градежни...

Топ 7 најодржливи универзитети во светот

Здравјето и едукацијата се интерконектирани, Едуцираните луѓе почесто забележуваат кога се болни, почесто бараат медицинска помош и се поинформирани за болестите, генерално....

Рекордно малку мраз на Антарктикот

Во моментот околу антарктикот има многу помалку мраз во водите отколку кога било од доцните 1970-ти години досега. Кога на јужната хемисфера...

Pegasus e првата 3Д печатена соларна јахта

Дизајнерот Џозеф Форакис го претстави концептот за првата 3Д печатена супер соларна јахта, наречена Pegasus. Концептот е за јахта долга 88 метри...

Со оваа нова технологија електричните автомобили ќе можат да складираат енергија

Преминот на обновливи извори на енергија како ветрот или сонцето е клучен за справување со глобалното затоплување. Технологијата Vehicle to grid (V2G),...

Дрвјата во Европа би можеле да ја спречат смртта на најмалку...

Една од последните студии утврди дека дрвјата во градовите навистина ги спасуваат животите на луѓето. Истражувањето, кое е објавено во списанието...

Откриено дека изметот на китовите е скапоцен

Изметот на китовите вреди злато затоа што игра многу битна улога во производството на фитопланктони, со што придонесува во борбата против климатските...

Најголемата фабрика за водород во светот ќе се гради во Јужна...

Изградбата на најголемата фабрика за водород во светот и најголемиот електролизер ќе биде привилегија на владата на Јужна Австралија. Како што пренесува...

НАЈПОПУЛАРНИ